Alles wordt anders
27 mei 2014
Griep
Geen tijd voor griep
9 juli 2014
Toon alles

Take a risk!

Ondernemen is risico nemen. In het begin vond ik dat maar moeilijk. Niet kiezen voor de makkelijke weg, maar juist voor de onbekende route zonder dat je weet waar je uitkomt.

Maar ondernemen zonder risico bestaat niet. Je bent immers ambitieus en altijd op zoek naar nieuwe opdrachten. Het ondernemerschap biedt sowieso weinig zekerheid. Dus dan kan je dat maar beter omarmen.

Wikken en wegen

Ik weet nog goed dat ik een vaste opdrachtgever na lang wikken en wegen gedag zei. Het was mijn eerste ‘stabiele’ klus geweest en de opstap naar mijn bestaan als zzp’er. Uit loyaliteit wilde ik voor het bedrijf blijven werken, maar ik kon moeilijk aan de slag voor andere klanten. Eigenlijk kwam ik niet eens aan acquisitie toe.

Toen ik eindelijk moed had verzameld om aan te geven dat ze op zoek moesten naar iemand anders, kreeg ik de vraag of ik dan al zoveel nieuwe opdrachtgevers had. Mijn antwoord was kort en duidelijk: nee. Ik had wel wat klusjes, maar ik kwam niet om in het werk.

Niet zeuren

Dus daar zat ik dan. Met kloppend hart een vaste klant opzij geschoven omdat ik zo graag andere dingen wilde doen. Tijd genoeg voor acquisitie en netwerken. Kortom, de wereld lag weer aan mijn voeten. Natuurlijk was dat eng, maar als ondernemer heb je juist die keuze.

Toch vroeg ik me soms stiekem af of ik de juiste beslissing had gemaakt. Mijn gevoel zei ja, mijn verstand riep me zo nu en dan op het matje. Ook anderen vonden het een gewaagde stap. Ik bleef maar in mezelf herhalen dat ondernemen risico nemen is. En er zijn wel moeilijkere beslissingen in het leven. Dus hup, niet zeuren en trots zijn dat je voor jezelf hebt gekozen.

Mindset

Voor sommige mensen, de geboren ondernemers, is het meer dan logisch dat je zo af en toe rare sprongen maakt. Dat is juist ondernemen. Maar ik had voorheen een vaste baan, dus mijn mindset moest even worden gereset.

Als ik nu terugkijk, vind ik mezelf best stoer. Het was de eerste keer dat ik als ondernemer bewust zekerheid inruilde voor onbekende mogelijkheden. Voor ik het wist kwam een nieuwe klant op mijn pad. Zo blijkt maar weer: waar deuren dichtgaan, gaan nieuwe deuren open. Dus take a risk!

Dit blog is verschenen op www.zzpservicedesk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *