slordigheidsfoutjes
Hoe schrijf je zonder slordigheidsfoutjes?
23 januari 2017
Een ezelsbruggetje voor een goede tekst
22 februari 2017
Toon alles

Onderzoek: foutloze commerciële taal heeft effect

taalonderzoek

Vorige week kreeg ik leuke mail in mijn inbox. Ha, perfect voer een blog, dacht ik meteen. ‘Foutloze taal op websites heeft effect’ was het onderwerp. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Als ik op een website kom met taal- en spelfouten is mijn aandacht al snel afgeleid. Natuurlijk, niet iedereen kan goed schrijven. Ook mensen die dagelijks met taal bezig zijn, gaan weleens de mist in met een tikfout of vergeten woord.

Slordig

Volgens Taalunie blijkt uit onderzoek van Miet Ooms dat mensen die op commerciële websites komen goed beseffen dat niet iedereen een schrijfwonder is, maar ze vinden slecht geschreven teksten met veel fouten wel slordig (gemiddelde score 8,6/10). Eigenlijk willen ze geen taal- spelfouten op zo’n site zien (9/10 voor die stelling). Best goed om te weten als je jouw website als online visitekaartje beschouwt, toch?

Pijn

Als tekstschrijver doet het enorm veel pijn om een fout op mijn eigen website te ontdekken. Logisch als je iedere dag met taal bezig bent. En dat vinden bezoekers van taalgerelateerde websites ook. “Correcte standaardtaal is een stuk belangrijker voor taalgerelateerde websites dan voor andere (scores 9,2 en 7,8)”, schrijft Ooms.

Onbetrouwbaar

Staat er op jouw site een slechte vertaling? Dan zou ik het maar snel verbeteren. Slechte vertalingen worden als ronduit onbetrouwbaar (gemiddelde score 8,5/10) beschouwd. Zo wil je niet overkomen!

Met jouw site wil je juist opvallen door vlotte en heldere teksten. Dus steek daar tijd in of laat iemand ze voor je schrijven, want zulke stukken worden sterk gewaardeerd (gemiddelde score 9,1/10).

Nu ik dit artikel nog eens doorlees (een van de tips voor het maken van foutloze teksten), blijken de tussenkoppen wel erg duidelijk.

Fouten in commerciële teksten zijn slordig, doen pijn en komen onbetrouwbaar over.

Dat wil je toch niet? Bezoek regelmatig deze website of hou Facebook in de gaten voor tips zodat ook jij makkelijk schrijft in de juiste taal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *