taalkennis blog
Is taalkennis een vereiste voor bloggers?
7 juli 2016
Dromen over boeken
5 oktober 2016
Toon alles

Lezen met lettertype Dyslexie

Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen, schrijven en spellen. Ik kan me niet voorstellen hoe dit is. Grafisch ontwerper Christian Boer wel. Hij ontwierp het lettertype Dyslexie font “om zijn lezende leven te verbeteren”.

Prijzen
Met Dyslexie font krijgen dyslectische mensen weer plezier in lezen. Het lettertype won al in 2010 de Smart Future Minds Award. Het is slechts een van de prijzen die Boer in de wacht sleepte met zijn design. Bovendien hebben de letters wereldwijd hun weg gevonden.

Toch ontdek ik het pas zes jaar later. Waarschijnlijk omdat ik geen woordblindheid heb en daardoor ook niet op zoek ging. Een goede reden om er een blog over te schrijven. Want als ik het Dyslexie font niet kende, zijn er misschien wel meer mensen die er nog nooit van hebben gehoord. En dat is zonde.

Boeken
Niet alleen voor dyslectici is het handig om van het bestaan af te weten, ook voor mensen die met teksten werken, zoals auteurs. Er zijn inmiddels al diverse boeken verschenen in het speciale font. Met een boek in dit lettertype vergroot je het leesbereik. Daarnaast kun je het ook gebruiken in andere teksten, bijvoorbeeld op je website.

Uniek
Boer creëerde heDyslexie fontt lettertype voor zijn afstudeeropdracht. Tijdens het ontwerpen van het speciale font hield hij rekening met de dingen waar mensen met dyslexie tegenaan lopen.

Zo verwisselen ze vaak letters of smelten letters samen. Dat komt omdat de meeste te veel op elkaar lijken. “Dyslexie font is zo ontworpen dat iedere letter uniek is in zijn vorm.”

Het zwaartepunt ligt bijvoorbeeld laag, de openingen van letters zijn groter en ze hebben langere stokken. Ook maakt het font gebruik van extra ruimte tussen de letters (spatiëring) en woorden (spaties). Daarnaast zijn de hoofdletters dikker aangezet waardoor het begin van een zin niet langer wordt gemist.

Downloaden
Mensen met dyslexie kunnen het font voor thuisgebruik gratis downloaden. Na installatie zijn alle teksten op het apparaat en op internet in dit speciale lettertype te lezen.

Natuurlijk realiseer ik me dat iemand met leesproblemen dit blog misschien overslaat, omdat het te veel moeite kost. Maar wie weet ken jij iemand die heel blij zal zijn met deze tip. Geef je het door?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *