beeldformaat social media
Het juiste beeldformaat op social media
21 december 2016
taalonderzoek
Onderzoek: foutloze commerciële taal heeft effect
8 februari 2017
Toon alles

Hoe schrijf je zonder slordigheidsfoutjes?

slordigheidsfoutjes

Steeds meer ondernemers maken gebruik van blogs en nieuwsbrieven om te vertellen wat hen bezighoudt of om kennis te delen. Misschien zet jij deze middelen ook in om (potentiële) klanten te bereiken. Hartstikke goed en leuk, maar het is wel belangrijk dat je teksten professioneel overkomen. Zonder slordigheidsfoutjes dus.

Enthousiast

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je blog niet vol staat met slordige taal- en tikfouten. Ik zie namelijk vaak dat bloggers of ondernemers hun verhaal uit enthousiasme heel snel willen delen.

Je herkent het misschien wel. Je hebt een stuk geschreven, bent helemaal blij met het resultaat en wilt het dan zo snel mogelijk naar buiten brengen. Je hebt zelfs de tekst al meerdere keren nagekeken op fouten.

Laat het rusten

Toch adviseer ik je om jouw verhaal niet gelijk te verspreiden. Laat het even rusten. Kijk er op een later moment nog eens goed naar. In je hoofd lees je de zinnen die je hebt geschreven helemaal goed, maar als je het nog eens controleert heb je kans dat je toch nog iets ontdekt.

Bijvoorbeeld een tikfoutje of een woord dat ontbreekt. Hoe kan dat nou? Je had het toch echt opgeschreven! Niet dus.

Voorbeeldje

Ik kan je gelijk een mooi praktijkvoorbeeld geven, want ik had het zelfs tijdens het schrijven van dit blog. Ik kwam iets tegen in de zin: ‘je hebt zelfs de tekst al meerdere nagekeken op fouten’. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik juist iets niet tegenkwam, want in eerste instantie ontbrak dus het woord ‘keren’. Ik ben dan ook blij dat ik later op de dag nog even naar dit blog keek.

Controle

Als je zeker wilt weten dat er niets aan jouw verhaal mankeert, kun je het ook hardop voorlezen. Of laat het door iemand anders nakijken. Dat kan een vriend of collega-ondernemer zijn, maar ook een professional. Zo krijg je met mijn blogservice niet alleen verbeterde teksten terug, maar ook tips en tools voor al je nieuwe gedachtespinsels die je de wereld wilt insturen.

Heb jij nog een tip om slordigheidsfoutjes te voorkomen? Laat gerust een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *