Een ezelsbruggetje voor een goede tekst

taalonderzoek
Onderzoek: foutloze commerciële taal heeft effect
8 februari 2017
Gebruik alternatieven voor ouderwetse en formele woorden
31 maart 2017
Toon alles

Een ezelsbruggetje voor een goede tekst

Met je teksten heb je één doel voor ogen: jouw doelgroep bereiken met jouw boodschap. Journalisten passen tijdens het schrijven een ezelsbruggetje toe om nieuws duidelijk over te brengen. Ook jij kunt dit trucje gebruiken!

Natuurlijk is een nieuwsbericht anders dan een tekst op een website, maar deze methode is voor jou misschien een hulpmiddel om je verhaal makkelijker op papier te krijgen.

Vijf W’s

Het gaat om de vijf W’s. In je blog of artikel geef je antwoord op: wie, wat, waar, wanneer en waarom? Bij deze vragen hoort nog een extraatje, namelijk de H-vraag: hoe?

Je kunt de vragen op verschillende manieren toepassen. Aan de hand van de 5W1H-methode schrijf je bijvoorbeeld een verhaal. Daarbij vertel je de lezers:

– Wie de hoofdpersonen zijn.
– Wat het onderwerp is.
– Wanneer de gebeurtenis plaatsvond.
– Waar het verhaal zich afspeelt.
– Waarom het is gebeurd.
– Hoe de gebeurtenis plaatsvond.

Andere gebieden

Maar je kunt de 5W’s ook inzetten op andere gebieden, bijvoorbeeld om jouw marketingplan helder te krijgen, een probleem te beschrijven of de wensen van jouw klanten in kaart te brengen.

Of zet de basisvragen in voor het creëren van een social mediastrategie. De volgorde pas je dan even aan:

– Waarom wil je social media inzetten?
– Wie wil je bereiken met je social mediaberichten?
– Wat wil je bereiken?
– Wanneer plaats je de content?
– Waar plaats je de berichten?

Maar terug naar het schrijven. Als het dus niet lukt om de eerste woorden van je verhaal te noteren, begin dan eens met het beantwoorden van de vijf W’s en die ene H. Per vraag weet je vast al wat dingen in te vullen. Desnoods schrijf je eerst wat trefwoorden op.

Op deze manier creëer je een raamwerk voor jouw tekst en kun je zo stap voor stap verder met het schrijven van die ene webtekst, persbericht of post op social media. Veel succes. Laat je weten of je iets aan dit ezelsbruggetje hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *