Tik tak, tik tak
20 mei 2014
Take a risk!
17 juni 2014
Toon alles

Alles wordt anders

Weet je nog, als je vroeger tentamenweek had en weer eens te laat de studieboeken indook? Daarna volgde het voornemen om het de volgende keer anders aan te pakken. Soms voel ik me weer even die middelbare scholier.

Het roer om

Vorig jaar wist ik het zeker: in 2014 gooi ik op werkgebied het roer om. Ik zou op zoek gaan naar meer kleine opdrachtgevers en de administratie beter bijhouden zodat ik niet op het laatste moment gestrest bezig ben met de aangifte van mijn omzetbelasting. En vooral mijn plannen niet alleen uitwerken, maar uitvoeren!

Tot mijn schrik is het nu bijna juni en werk ik nog steeds op dezelfde manier als eind vorig jaar. Waar zijn mijn doelen gebleven?

Vergetelheid

In mijn hoofd zitten ze er nog. Maar de praktijk werkt anders. Als je genoeg uren maakt en leuk verdient, dan raken ambitieuze plannen soms wat makkelijker in de vergetelheid.

Ik probeer te accepteren dat ik geen ondernemer ben die koste wat het kost alleen maar wil werken. Maar toch hoor ik af en toe een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik dat wel zou moeten doen.

Een ander roept dan alweer dat ik tevreden moet zijn en vooral trots dat ik zo goed als fulltime bezig ben met mijn bedrijf. Voor je het weet klap je de laptop dicht en gun je jezelf een uurtje ontspanning. Je bent immers ondernemer en van je vrijheid genieten hoort daarbij, toch?

Administratie

Als zzp’er ben je ook verantwoordelijk voor de administratie. Ieder kwartaal is het weer raak. Alle facturen en rekeningen moeten worden verzameld en verwerkt in Excel voor de aangifte van de omzetbelasting. “Dat doe ik wel eventjes”, maar inmiddels weet ik dat ‘eventjes’ eigenlijk een paar uur betekent.

Vol goede moed neem ik me elke keer voor er zo snel mogelijk aan te beginnen. Uiteindelijk zit ik in de laatste week een paar avonden gestrest alles in te voeren.

Orde in de chaos

Maar dat gaat vanaf nu wél anders. De bonnetjes voor mijn volgende kwartaalaangifte zijn netjes geordend, alle documenten zitten in mappen en de bestanden op de computer zijn bijgewerkt. Kortom, er is orde in de chaos.

Lukt het me dan toch om de aangifte over het tweede kwartaal zonder stress direct in te dienen? Ik hoop het, dan heb ik toch al iets aan mijn werkwijze veranderd!

Dit blog is verschenen op www.zzpservicedesk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *